WHO ARE WE?

WHO ARE WE?

Bemiddeling en participatie staan centraal

Met Park Poétik willen we de manier waarop we het publiek bereiken radicaal veranderen! Wij vragen niet meer aan het publiek om naar ons te komen, maar wij gaan naar het publiek ... in de straten, op de pleinen, in de wijken, klaar om de waarde van de ontmoeting maximaal te verkennen en te ontwikkelen! 

Daartoe willen wij onze werkmethoden radicaal veranderen in de richting van meer en meer participatieve processen. Wij zetten een netwerk op van Dreamcatchers die samen dromen en Park Poétik creëren. Dit netwerk bestaat uit kunstenaars, verenigingen, vrijwilligers, inwoners en culturele structuren van de twee gemeenten. Deze actoren zijn georganiseerd in werkcellen naar gelang van de projecten die zij tot stand willen brengen.

De rol van Park Poétik bestaat erin de coördinator te zijn van dit netwerk om de verwezenlijking van de dromen en wensen van de bewoners te vergemakkelijken. Samen met de vele partners willen wij de wegen van de mogelijkheden herontdekken en coördineren; wij willen optreden als facilitator en organisaties, kunstenaars en inwoners laten deelnemen.

Ben jij een dromer?

Park Poétik tracht de nadruk te leggen op de participatieve processen en voornamelijk een bemiddelaar te zijn tussen de dromen en de wensen van de bewoners. Samen met onze talrijke partners willen wij de wegen van de mogelijkheden herontdekken en coördineren; als bemiddelaar optreden en organisaties, kunstenaars en inwoners laten deelnemen aan de totstandbrenging van een gemeenschappelijk project.

We sporen iedereen met een hart voor Sint-Gillis en Vorst deel te nemen en zijn stem te laten horen! Door samen te dromen en de handen in elkaar te slaan, kleuren we de straten en de pleinen elke week een beetje anders in zodat we elkaar en bezoekers van onze gemeenten steeds opnieuw verwonderen.

Wat is jouw droom en hoe ziet jouw Brussels utopie eruit? Wat heb jij tijdens corona (en daarvoor) het meeste gemist en wat heb je tijdens deze trage periode geleerd? Ken jij je buren al?  Ben jij een gekke snuiter maar kan jij nergens je ei kwijt? 

Neem zeker eens een kijkje in onze projectoproepen en oproep tot deelname of misschien zet jij je graag in als vrijwilliger? Geef een seintje en dan dromen we samen verder!

 

Metamorfose SuperVliegSuperMouche

Bzzzz.... 

Sinds 2013 wordt het park van Vorst elk jaar gedurende een weekend omgetoverd tot een ludiek en poëtisch festival voor duizenden bezoekers van jong tot oud. Dit was het resultaat een collaboratie van 30 verenigingen van Sint-Gillis en Vorst met 250 vrijwilligers en 200 kunstenaars op het terrein. 

Als gevolg van de crisis covid-19 werd het festival van 2020 afgelast. Maar dat betekende niet dat er niets werd georganiseerd!
Het SuperVliegSuperMouche festival vond zichzelf opnieuw uit. Het team vond in deze situatie het potentieel om ons manifest en doelstelling te herbekijken. Voor ons was het evenement nooit het belangrijkste, maar de connecties die het creëert, de menselijkheid die het genereert, de ontmoetingen die het mogelijk maakt,... Wij willen dus meer dan ooit de gezelligheid en het delen van unieke ervaringen opnieuw tot leven brengen en tegelijkertijd onze "sociale afstanden" bewaren! 

Vanuit dit idee ontstond Park Poétik in de lente van 2020 tijdens de eerste lockdown en verrasten we de bewoners van Sint-Gillis en Vorst met kleurrijke en ludieke acts en activiteiten, de hele zomer lang. Park Poetik wordt tot leven gebracht door verschillende artiesten en theatermakers die normaal meewerkte aan de programmatie van SuperVliegSuperMouche maar laat ook ruimte voor de buurtbewoners en lokale creatieven om hun project of idee te delen. Verrassing en ontmoeting staat centraal en onze droom is om de publieke ruimten meer dan ooit opnieuw aan de stadmakers en de buurtbewoners te overhandigen!